Najnovije studije dovele u pitanje jedan od najče{ćih saveta stomatologa

Koliko je čišćenje zuba koncem zaista efikasno u sprečavanju pojave bolesti desni i upalnih procesa?

Jedan od najstarijih, ali i najčešćih saveta stomatologa da pacijenti svakodevno uz pranje zuba praktikuju i njihovo čišćenje koncem, dovela je u pitanje najnovija studija čuvene novinske agencije AP. Naime, ona je prethodne godine poslala zahtev Agenciji za zdravlje, ljudske usluge i agrikulturu u Americi da joj dostavi dokaze da čišćenje zuba koncem zaista ima efekta na uklanjanje plaka i ostataka hrane i samim tim na sprečavanje pojave oralnih oboljenja, tako se uverivšvi da konkretni dokazi za to zapravo ne postoje.

Od tog trenutka američka vlada je započela niz istraživanja čiji je cilj utvrđivanje efekta čišćenja zuba koncem i dala preporuku stomatolozima u svojoj zemlji da ne insistiraju na tom savetu pacijentima s obzirom na to da ne postoje naučni dokazi koji njega potkrepljuju.

Agencija AP je prethodne decenije uticala i na sprovođenje niza rigoroznih studija u vezi sa ovom problematikom i u čak 25 stručnih časopisa objavljeni su članci sa zaključcima da je efekat primene konca u oralnoj higijeni veoma slab ili gotovo nikakav kada je u pitanju sprečavanje bolesti desni. Prema jednoj analizi koja je objavljena prethodne godine, „većina studija je bila neuspešna u dokazivanju da je upotreba konca efikasna u uklanjanju plaka“.

To stanovište potvrdio je i uticajni britanski stomatolog i profesor na Univerzitetu Birmingem Damien Walmsley, koji je istakao da postoje veoma slabi dokazi uspešnosti metode čišćenja zuba koncem.

„Postoje i teškoće da se dođe do odgovarajućih dokaza jer su svi pacijenti različiti, kao i njihovi zubi, te bi istraživanja bila veoma opsežna i skupa. Bez toga teško možemo reći da je upotreba konca dobra ili loša. Ali je važno da kažemo ljudima da u oralnoj higijeni primenjuju bazična pravila, među kojima svakako nije čišćenje zuba koncem”, naveo je Walmsley.

S druge strane, kompanija Procter&Gamble, koja se bavi proizvodnjom nekoliko najrasprostranjenijih brendova konaca za zube, poziva se na svoju dvonedeljnu studiju tvrdeći da se ti proizvodi učinkovito bore protiv zubnog plaka i gingivitisa. Međutim, ta analiza negirana je istraživanjem sprovedenim još 2011, podseća AP.

Inače, zubni konac često može da izazove probleme na desnima pacijenatatako što se njime one oštećuju. Pored toga, neke studije su pokazale da se koncem po usnoj duplji mogu razneti lose bakterije, pre nego ukloniti, što doprinosi lakšem nastanku najrazličitijih infekcija. Britanska dentalna asocijacija zato tvrdi da je mnogo efikasnija upotreba interdentalnih četkica.

“Njihovom upotrebom najbolje se čisti prostor između zuba, tamo gde su oni dovoljno rastavljeni. Što se konca tiče, njegova upotrebna vrdnost je veoma mala, osim ukoliko se radi o veoma malom prostoru između zuba, u koji četkica ne može da zađe a da ne stvori oštećenjena zubu ili desnima”, navode iz Asocijacije.