Zaboravite konac, uz ova četiri saveta Dental visiona sačuvaćete savr{eno zdravlje va{ih zuba i desni

Najnovija istraživanja sve češće upućuju na to da jedan od najučestalijih saveta stomatologa da pacijenti pored svakodnevnog pranja zuba treba da primenjuju i njihovo čišćenje koncem, u stvari nije toliko efikasan. Zato se postavlja pitanje kako ispravno voditi računa o oralnoj higijeni da bi se sprečila pojava najrazličitijih oboljenja zuba i desni. Ordinacija Dental vision predstavlja vam četiri veoma efikasna načina nege i održavanja savršenog zdravlja zuba i desni, koji mogu imati daleko veći i bolji učinak od korišćenja konca.

1. Upotreba interdentalnih četkica

Tanane četkice za ćišćenje plaka iz prostora između zuba značajno su efikasnije u tome od konca, pokazuju brojne studije.

„Pranje zuba običnim četkicama omogućava uklanjanje nečistoća i ostataka hrane sa samo tri petine površine naših zuba, tako da je čišćenje prostora između njih veoma važna stavka kada je u pitanju oralna higijena. Četkice predviđene za te prostore omogućavaju zadržavanje veće količine plaka na njima nego što to čini konac, pa se na taj način zubi i desni bolje održavaju, objašnjava Michaela Oneill, predsednica Britanskog udruženja za dentalnu higijenu i terapiju.

2. Ispiranje zuba vodenim mlazovima

Visok pritisak vode između zuba značajno može da doprinese uklanjanju plaka između njih, pa ta metoda u značajnoj meri čak može da zameni upotrebu interdentalnih četkica. Međutim, s obzirom na to da za taj način održavanja oralne higijene postoji specijalna tehnologija, koja je uz to skupa, stomatolozi prepočuju pacijentima da mućkaju vodu u ustima više puta tokom dana, a zatim je ispljunu. Pritom, to ne treba činiti nakon pranja zuba pastom i četkicom jer se onda uklanja i višak fluora iz paste, neophodan za održavanje čvrstine zuba. Zato se savetuje da se izvlačenje plaka vodom izvede pre pranja zuba.

3. Redovno čišćenje kod stomatologa

Čak i osobe koje su najpedantnije kada je u pitanju održavanje oralne higijene mogu da na nekim položajima na zubima i desnima prilikom njihovog pranja i čišćenja propuste one delove sa najvećom količinom plaka. Upravo se u tim područjima mogu razviti različite upale, pa samim tim i niz zdravstvenih problema. Najčešće je reč o teško dostupnim delovima zuba i desni do kojih pacijenti ne mogu sami da dođu pomoću regularnih i interdentalnih četkica, pa je neophodno da njih posebnim instrumentima očiste stomatolozi. Zato je veoma važna redovna kontrola kod njih.

4. Perite, perite i samo perite zube

Regularno pranje zuba četkicom i pastom osnovni je i najbolji način očuvanja oralne higijene i zdravlja zuba. Ne samo da se na taj način sa njih uklanja plak sa velikim brojem bakterija, već se tako u ustima zadržava i fluor iz paste, neophodan za očuvanje čvrstine zuba. Osnovno je pravilo da se zubi peru ujutru i pred spavanje nakon obroka, ali najidealnije bi bilo ukoliko su pacijenti u mogućnosti da to čine nakon svakog jela, ali, podrazumeva se, na ispravan način koji će najbolje objasniti stomatolog.