Istorijat vinira počinje istorijom
ulep{avanja osmeha

Prve vinire glumci su nosili još dvedesetih godina prošlog veka

Kada se govori o vinirima, posebno varijanti non prep vinira koji predstavljaju njihovu napredniju i razvijeniju verziju, mnogi pomisle da je to deo estetske stomatologije koji se razvijao i popularizovao poslednje dve, tri decenije. Međutim, istina je potpuno drugačija jer su prvi viniri u vidu keramičkih navlaka za zube korišćeni još kasnih dvadesetih godina prošlog veka.

U to vreme je čuveni američki stomatolog dr. Charles Pincus, koji se brinuo o oralnom zdravlju tada najpoznatijih holivudskih glumaca, osmislio prve vinire kako bi ulepšao osmeh svojim klijentima i doveo ih do savršenstva. Naravno, njegovi viniri bili su privremeni i on ih je, tada dostupnim oralnim “lepkovima”, pričvršćivao za prednje zube pacijenata samo da bi oni izgledali što zanosnije i atraktivnije pred kamerama. Podrazumeva se, Pinkusov izum veoma brzo je postao glavno obeležje holivudske industrije, ali i lepote, koju su mnogi priželjkivali, ali koju je samo mali broj privilegovanih mogao sebi da priušti.

Ključan pečat kasnijem razvoju vinira dao je krajem šezdesetih godina dr. Michael Bunocore. On je godinama radio na izradi najfinijih materijala kako bi napravio porcelanske navlake, što sličnije prirodnom zubu, ali dovoljno izdržljive i trajne. U to vreme je uspeo da napravi dotad najsavršenije izbrušene navlake koje su se uz dodatak posebnog kiselog rastvora navlačile na zub i pričvršćivale dodatnim oralnim cementom. Sa tim je oralna estetika doživela pravi bum, posebno među višom srednjom klasom u Americi, ali i Evropi.

Tokom narednih 30 godina tehnologija je toliko napredovala da su moderni viniri izrađeni od laganih materijala, veoma sličnih prirodnim zubima, koji su uz to izdržljiviji i trajniji, a u stanju da isprave bilo kakav nedostatak. Pored toga, oni više nisu privilegija samo onih sa dubljim džepom, već i svih drugih osoba koje žele da u sadašnjem trenutku ulože u svoje zdravlje, ali i lepotu. Viniri su trajno rešenje koje pruža samopouzdanje, dodatni podstrek za bilo koji izazov, sigurnost i stabilnost, a vaše je samo da posetite stomatologa i proverite da li ste i vi idealan kandidat za njih.

Kako izgledaju non prep viniri urađeni u našoj stomatološkoj ordinaciji
možete pogledati ovde.