Želite vinire? Otklonite sve nedoumice
uz na{u pomoć

Najčešća pitanja koja pacijenti najčešće postavljaju o vinirima

1 DA LI PROCEDURA STAVLJANJA VINIRA BOLI?

Non prep viniri su tanane ljuspice koje se postavljaju na zube bez njihovog prethodnog brušenja, tako da je ta procedura potpuno bezbolna. Ona je čak oslobođena i osećaja neprijatnosti, pa pacijenti koji imaju problem sa odlaskom kod stomatologa, definitivno mogu da odahnu ukoliko se odluče za non prep vinire. Ranije procedure podrazumevale su najpre brušenje prirodnih zuba kako bi se na njih lakše navukli viniri, što je za neke moglo da bude neprijatno. Takođe, u tim slučajevima se kod određenog broja pacijenata nekoliko nedelja od intervencije javljala i osetljivost na toplo i hladno. Međutim, sa non prep vinirima i napretkom tehnologije svi ti problemi su otklonjeni jer non prep viniri ne zahtevaju uklanjanje prirodne zubne gleđi.

2 KOLIKO INTERVENCIJA TRAJE?

Postavljanje non prep vinira najčešće podrazumeva dva ili tri odlaska kod stomatologa, a novi osmeh može se dobiti i u roku od tri dana, u zavisnosti od toga na koliko zuba pacijent želi da stavi navlake. Procedura izrade non prep vinira je kompjuterizovana, pa je samim tim detaljnija, prilagođenija individualnom obliku i položaju vilica pacijenta, ali tako i znatno brža.

3 KAKO DA ZNAM DA SU VINIRI ZA MENE?

Detaljnim pregledom kod stomatologa i protetičara utvrđuje se da li neka osoba može ili ne da stavi venire. Najpre se pregleda istorijat njenog oralnog zdravtsvenog stanja, kao i trenutno stanje u vilici, pri čemu se posebno void računa o zdravlju desni. Pre postavljanja non prep vinira, ili obavljanja bilo koje druge protetičke intervencije, od ključnog je značaja utvrditi da li pacijent pati od nekog upalnog procesa ili ima bolne, otekle i desni koje krvare. Takvo stanje najpre je potrebno sanirati pa tek onda razmatrati ostale intervencije.

4 DA LI VINIRI IZGLEDAJU PRIRODNO?

Savremeni viniri izrađeni su od materijala koji kada se postave na zub nimalo se ne razlikuju od prirodnog. Istovremeno, oni zub ne čine debljim, a sobzirom na to da da se može birati i njihova boja, postavljanje navlaka ne mora obavezno da znači dobijanje takozvanog holivudskog osmeha koji za “običnog” čoveka izgleda veštački. Takođe, materijali savremenih non prep vinira propuštaju i svetlost pa samim tim daju prirodniji izgled osmehu.

5 NA KOLIKO ZUBA SE STAVLJAJU VINIRI?

Viniri se najčešće postavljaju isključivo na one zube koji se pacijentu vide dok se smeje, pa će tako i broj navlaka zavisiti od toga koliko neko ima širok osmeh. Kod nekih to može da bude šest, a kod nekih i 12 zuba. Takođe, broj vinira zavisi i od specifičnosti zuba svakog pacijenta, kao i od njegovih ličnih afiniteta, šta bi želeo da postigne. Na primer, ukoliko je nekome mehanički oštećen samo jedan zub, on može uraditi jedan vinir ili samo kečeve ukoliko su mu nepravlnog oblika u odnosu na ostatak vilice. Broj vinira kod nekih osoba zavisi i od finansija jer se svaki vinir naplaćuje pojedinačno. Viniri se najčešće postavljaju isključivo na one zube koji se pacijentu vide dok se smeje, pa će tako i broj navlaka zavisiti od toga koliko neko ima širok osmeh. Kod nekih to može da bude šest, a kod nekih i 12 zuba. Takođe, broj vinira zavisi i od specifičnosti zuba svakog pacijenta, kao i od njegovih ličnih afiniteta, šta bi želeo da postigne. Na primer, ukoliko je nekome mehanički oštećen samo jedan zub, on može uraditi jedan vinir ili samo kečeve ukoliko su mu nepravlnog oblika u odnosu na ostatak vilice. Broj vinira kod nekih osoba zavisi i od finansija jer se svaki vinir naplaćuje pojedinačno.

6 ŠTA SE DEŠAVA UKOLIKO ŽELIM DA URADIM SAMO PREDNJA ČETIRI ZUBA?

U praksi je moguće uraditi samo određeni broj vinira, ali se pacijenti češće opredeljuju za veći broj njih jer žele da koriguju i ukombinuju boju zuba gornje i donje vilice, kao i njihov izgled.

7 ŠTA SE DEŠAVA UKOLIKO SE VINIR SLOMI?

U slučaju lomljenja nekog vinira najbolje je sačuvati otpali komadić i odmah se javiti stomatologu koji ih je izrađivao. Nikako ne treba pokušavati to da se vinir vrati na mesto ili čak lepi. U najvećem broju slučajeva stomatolog i protetičar uspevaju da poprave nastalu štetu na već postojećem viniru, a ukoliko to nije moguće izrađuje se i postavlja novi.


Kako izgledaju non prep viniri urađeni u našoj stomatološkoj ordinaciji
možete pogledati ovde.