Zubne proteze

Kada pacijentu nedostaje mnogo zuba, jedna od jednostavnijih terapija je zubna proteza. U današnje vreme se sa zubnim protezama može postići kako funkcionalnost, tako i lep i prirodan izgled.

Postoji više tipova i podela zubnih proteza, a u njih spadaju parcijalne i potpune (totalne) zubne-proteze.

Parcijalna proteza se izrađuje u slučajevima kada nedostaje jedan ili više zuba, bez obzira da li su preostali zubi prirodni, prekriveni krunicama ili mostom. Parcijalna proteza je konstrukcijiski složenija od totalne zubne-proteze jer ima elemente kojima je pričvršćena za preostale zube. Ti elementi imaju dvostruku ulogu, tako što omogućavaju pridržavanje zubne-proteze za preostale zube i prenos sile prilikom žvakanja na preostale zube.

Totalna zubna proteza nadoknađuje nedostatak zuba kod potpune bezubosti. Totalne zubne-proteze prekrivaju celu vilicu, bilo gornju ili donju. Pacijentima koji nose totalnu protezu, pored neophodne rehabilitacije funkcija žvakanja, govora i gutanja, obezbeđujemo prirodan izgled kojim se ponovo uspostavlja osećaj sigurnosti, samopouzdanja i zadovoljstva.

Novim materijalima i novim tehnologijama može se napraviti zubna proteza koja dobro leži, prijatna je za nošenje, a takođe I potpuno prirodno izgleda.