Metalokeramičke krunice

Metalo-keramičke krunice imaju kao bazu sloj metala preko koga je sloj keramike (porcelana) sa svih strana. Metal ovoj krunici daje otpornost na sile žvakanja i na pucanje, a keramika daje boju zuba.

Uvođenjem metal keramike pre više od 40 godina postignut je značajan napredak u proizvodnji protetskih nadoknada u prirodnoj boji zuba. Nedostaci zubnih nadoknada s plastičnom fasetom (npr. promena boje zbog poroznosti materijala, brzo trošenje tj. abrazija materijala) uklonjeni su primenom metal keramike kao materijala za izradu protetske nadoknade.

Nadoknade od metal keramike su se u međuvremenu pokazale kao standardni postupak u zubnoj protetici. Posledična poboljšanja u području materijala dovela su do estetski optimalnih rezultata, posebno u području zubnih vratova. Rizik manje kvalitetnog vezivanja metalne krunice i materijala za oblaganje danas možemo smatrati rešenim.

U dugogodišnjoj kliničkoj primeni metal keramika se pokazala kao siguran i klinički isproban materijal. Metal keramika je istovremeno i komparativni standard za procenu inovativnih postupaka rekonstrukcije u zubnoj protetici.